Nyheter

”En usel julklapp”

Nyheter João Figueiredo (V) diskuterar omsorgsnämndens beslut om upphandling av personlig assistans.

Året går mot sitt slut och många av oss drar tillbaka blickarna och försöker utvärdera året. Jag kan inte sluta tänka på vilken usel julklapp omsorgsnämnden gav sina anställda inom personlig assistans.

Precis när man beslutar i nämnden att inleda en omorganisation som ska göra organisationen bättre och satsa på kvalitet, bestämmer sig samma nämnd för att göra affär av sköra människor som behöver personlig assistans. Jag anser inte att detta är okej. Här kommer några av många anledningar:

Ett av de mest nämnda argumenten innan omröstningen var att vår personliga assistans saknar kvalitet. Det är tråkigt att höra, men bra att det erkänns. Ett av syftena med omorganisationen är just att förbättra kvaliteten på vår service. Hur kan det då vara ett argument? Det bästa svar jag fick under nämndsammanträdet till varför man inte ville förbättra kvaliteten på vår egen verksamhet och varför man ville sälja personlig assistans var: ”så är det ibland!” Det är inte dugligt för ett beslut som rör människoliv, ändå visar nämndens egna utredning att man inte alls är säker på om kvaliteten blir bättre! 

Det finns ingen som helst praktiskt anledning till varför man väljer att sälja nu, när det pågår en nationell utredning för att se om vi ska förstatliga den personliga assistansen eller när det precis har inletts en omorganisation av nämnden. Nämnden har dessutom gjort en egen utredning om konsekvenserna av utförsäljningen och den pekade åt ett katastrofalt utfall med försämringar för både brukare och arbetare.

 Javisst, lönerna kommer att gå ner en hel del, det är ett faktum som framgår i nämndens egna utredning! Arbetsbelastningen kommer också att bli större. Även risken för ökad stress som leder till psykisk ohälsa (mer sjukskrivningar). Allt detta finns i nämndens egen utredning. Det känns inte bra, både för de anställda eller för alla som har sina släktingar som är i behov av personlig assistans.

Nämndens egen utredning är inte ens säker på att det här kommer att minska kostnaderna. Och kanske det värsta kommer nu: Den som vinner upphandlingen kommer att få en kaka helt utan russinen! För att om något går fel (tex anmälan till IVO eller annat) så är det vi, omsorgsnämnden/Värnamo kommun, som bär skulden och ansvaret, trots att det inte är vår personal som jobbar där. Ännu en sak: Det är vi skattebetalare som ska stå för alla sjuklöner efter privatiseringen, inte den som vinner upphandlingen! Vilken underbar affärsidé!

Sist men absolut inte minst, försvinner nu även valfriheten inom personlig assistans. Redan i dag kan den som vill välja en privat aktör. Efter privatiseringen kan man inte längre välja kommunen/staten, utan man tvingas att välja en privat aktör som varken känner brukaren eller hens behov som väljer åt hen.

Det här är enbart ett politiskt och ideologiskt beslut. Privatiseringen gick knappt igenom, fyra mot fem, med utslagsröst från ordföranden, vilket visar på hur djupt oenig omsorgsnämnden är.

Nu ska kommunfullmäktige diskutera och besluta om denna fråga, men det blir enbart en formalitet med hänsyn till att det finns en högermajoritet (M + C + L + SD) som vill att man ska göra vinst ut av människor i vår kommun.

 Vi i Vänsterpartiet tycker givetvis att vi inte ska överge våra mest utsatta medborgare. Våra medborgare kan inte vara siffror i någons kvartalsrapport. Medborgare är människor av kött och blod med riktiga behov. Våra skattepengar ska inte hamna i privata fickor eller vinstutdelningar, utan våra skattepengar måste användas till att förbättra stödet till alla som behöver vård och omsorg!

João Figueiredo

Ledamot i omsorgsnämnden, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


3 reaktioner på ”En usel julklapp”

Bra insändare
Det behövs att någon påtalar vilka som styr i denna kommun
Vi behöver alternativ till den ”Brun-blåa röran”

Kämpa på V, ni kan bara bli större! Värnamo behöver ett parti som tänker på folket!

Som du säger en lysande affärside plocka ut vinster utan ansvar…komunen får det yttersta ansvaret när verksamheten får problem och måste tex. förse bolaget med vikarier vid ”stopp i produktionen”. Vänsterpartiet behövs i NPM- världen…,hoppas det blir stopp för dylika dumheter!

Kommentarsfunktionen är stängd